АКТИВНОСТИ

ОПРАВДАНО ПОВЕРЕЊЕ У НАШУ УСТАНОВУ

Да, 13. , па још среда, не мора да буде баксузан дан, данас смо добили потврду из наше Установе.

Наиме, данас је наша Установа била домаћин делегацији коју су чинили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) и организације "Save The Children International".

У делегацији су били:

Андреа Жеравчић, директорка SCiNWB,

Снежана Вуковић, самостална саветница, Група за образовање мањина, социјалну инклузију и заштиту од насиља и дискриминације, МПНТР,

Љиљана Маролт, руководилац Групе за послове предшколског васпитања и образовања, МПНТР, 

Драгана Рајић, консултанткиња SCI у министарству,

Јасмина Селмановић, координаторка образовног програма,

Татјана Ристић, координаторка за комуникације и заговарање,

Марија Јанковић, фотографкиња. 

Циљ ове посете био је да се утврди функционалност донације коју је организација "Save The Children International" определила нашој Установи. Донација, укупне вредности од 879.279,39 динара, састојала се од: ИТ опреме, књижног фонда, дидактичких средстава, потрошног материјала и намештаја. 

Обиласком група у којима је донирана опрема расподељена, млађа и средња вртићева група, сви присутни из делегације истакли су велико задовољство што је иста потпуно стављена у функцију и служи сврси којој је и намењена. Посебно задовољство делегација је истакла публицитетом и значајем који јој је дат од представника локалне самоуправе, а коју су чинили: Мирослав Дабић, председник скупштине општине Богатић, Небојша Петронић, помоћник председника општине Богатић, Ивана Ђукић, руководилац одељења за привреду, финансије и локално-економски развој и Далибор Остојић, шеф кабинета председника општине.

Говорећи о донацији, директор установе, Јанко Б. Миловановић, истакао је да ова донација "Save The Children International", нама много значи, како са аспекта побољшања услова рада и остваривања бољих и квалитетнијих васпитно-образовних циљева и резултата, не само у групама у којима је ова опрема распоређена, већ и у групама које ће повремено ову опрему користити, тако и са аспекта поверења у партнерски однос са нашом Установом. Такође, ова донација нам је дала простора да средства намењена за опремање и материјал за рад са децом донираних група преусмеримо ка групама које нису биле у програму донације "Save The Children International". На крају исти се захвалио министарству просвете, науке и технолошког развоја што нас је препознало као Установу која ће донацију "Save The Children International" на најбољи могући начин искористити и ставити у функцију у складу са условима одобрене донације. 

 

 

 

ОСМОМАРТОВСКЕ ПРИРЕДБЕ И ПРОСЛАВА

Предшколска установа "Слава Ковић" је и ове године организовала приредбе поводом осмог марта. Васпитачи припремних група су за маме приредили заједно са децом пригодан програм. Васпитачи и деца свих група целодневног  и полудневног боравка су такође на нивоу својих група реализовали приредбе уз доста игре, глуме, рецитације и балета.

Истим поводом за све запослене (жене) је организована прослава у вечерњим сатима у ресторану "Милано" у Богатићу, уз добру музику и богат шведски сто. Уз игру и песму веселе жене су изванредно провеле свој празник.

 

ЧЕСТИТКА ЗА ОСМИ МАРТ

Свим женама овога света честитам осми март, а посебно женама мога колектива и мајкама деце која користе наше услуге!

Јанко Б. Миловановић 

 

47. РОЂЕНДАН НАШЕ УСТАНОВЕ

Историја је забележила, у понедељак, 06. марта 1972. године, са радом је почела "Црвенкапа", данашњи "Слава Ковић", прва установа намењена деци предшколског узраста у Богатићу. 

Свима онима који су у било ком периоду били или јесу део овог колектива СВЕ ЧЕСТИТКЕ ЗА 47. РОЂЕНДАН НАШЕ УСТАНОВЕ!

Посебно велико хвала и наклон за све оне који су били део овог колектива и дали значајан допринос у његовом развоју, а сада нису живи сведоци овог, за предшколство у Богатићу, значајног датума!

Живи, срећни, здрави и компактни до сваког новог рођендана, а посебно до јубиларног педесетог, па зашто не и стотог!

                                                                                                                                                     Директор, мр Јанко Б. Миловановић 

 

ОТВОРЕН НОВИ ВРТИЋ У БЕЛОТИЋУ

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, у петак, 01.03.2019. године је заједно са председником Општине Богатић и представницима локалне самоуправе свечано отворио нови објекат издвојеног одељења ПУ "Слава Ковић" у Белотићу. Изградња вртића површине 138 метара квадратних чија је вредност 10.883.066,82 динара, финансирана је из средстава Општине и ресорног министарства. 

"Овај вртић ће похађати скоро 40 деце, што је свакако добар показатељ и једна рефлексија оријентације Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе да је главна битка и главна борба управо на пољу борбе са морталитетом, да афирмишемо наталитет и унапредимо демографске показатеље што је могуће више. Уверен сам да ће ово у великој мери и родитељима помоћи, али и сигуран да ће у наредном периоду бити реализовано још пројеката који ће третирати ово истоветно питање", рекао је министар Ружић.

У новом вртићу у Белотићу одвијаће се активности за две групе малишана узраста од три до пет година у полудневном боравку, а свој простор добили су и предшколци.

"Значајно је што имамо могућност да у Министарству конкуришемо за средства за ову и сличне намене, како бисмо побољшали нашу локалну инфраструктуру. Квалификовали смо се да добијемо средства и ево плод заједничке сарадње је управо овај новоизграђени објекат, који ће пре свега нашим предшколцима обезбедити сигуран кутак, јер су до сада морали да чекају да основци од првог до четвртог разреда заврше своје активности како би они започели своје. Чињеница да ћемо уписати преко тридесеторо деце у полудневни боравак значи да је одабир пројекта био прави", навео је председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац. 

У оквиру Предшколске установе "Слава Ковић" постоји централни вртић у Богатићу у ком се одвија целодневни боравак, а своју васпитно образовну делатност обављају и у издвојеним одељењима - полудневног боравка у Бадовинцима, Бановом Пољу и Глушцима. Обавезни припремни предшколски програм обавља се у свих 14 насељених места на територији општине Богатић, у оквиру објеката основних школа.

"Овим смо решили значајан проблем за децу са ове територије, али нам остају они у другим селима јер су нам капацитети недовољни да сместимо сву децу. Постоје потребе за објектима у Клењу, Бадовинцима, Црној Бари, Глушцима, Дубљу, па се надам да на њихово решавање нећемо чекати ни 47 месеци, као што смо сада чекали 47 година", навео је Јанко Миловановић, директор ПУ "Слава Ковић".

                                                                                                                                                       (текст преузет са сајта МАЧВА ИНФО)

 

ВАСПИТАЧИ СЕ ПОНОВО ПРИКЉУЧИЛИ УДРУЖЕЊУ ВАСПИТАЧА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

                           Наша установа имала је ту част да 30. јануара 2019. године угости званичнике Савеза удружења васпитача и медицинских сестара Србије, госпође Слободанку Радосављевић и Јадранку Спасић, као и председницу удружења васпитача Мачванског округа, госпођу Силвију Кикановић. 

                           Представљајући удружење, на чијем челу је, Силвија Кикановић је истакла задовољство што се после одређених проблема поново враћа вера у идеју, снагу и моћ овог удружења. Удружење сваким даном постаје све стабилније и јаче, а равноправност и једнакост сваког члана Удружења основни је принцип на коме Удружење заснива своју стратегију развоја. На крају свога излагања иста је, уз позив васпитачима наше установе да приступе Удружењу васпитача МО, истакла да не обећава ништа што је пријемчиво за уши али у стварности неспроводиво у дело, већ само оно што је реална могућност Удружења. 

                           Реакција на позив председнице Удружења васпитача МО била је запажена, па су поред васпитачица: Марије Алексић, Љиљане Берић, Славице Гемовић, Драгане Ђукић, Драгане Ерцеговчевић, Верке Зорбић, Ксеније Иванковић, Љубице Кнежевић, Марине Ковачевић, Наташе Ковић, Вере Мартиновић, Јелене Мијаиловић, Весне Мијатовић, Горане Мијатовић, Марице Николић, Јелене Новаковић, Дане Радовановић, Љубинке Ристивојевић, Весне Сивчевић, Лидије Симеуновић, Наташе Станић, Биљане Станковић, Зорице Стекић, Весне Тадић, Милице Танасић, Сњежане Тодић и Зорице Угљешић, чланови удружења постали директор Јанко Б. Миловановић и медицинске сестре-васпитачи Ивана Ерцеговчевић и Весна Марковић.

                           И већ 18. фебруара наша два представника: Драгана Ерцеговчевић и Зорица Стекић биле су на састанку Управног одбора Удружења васпитача Мачванског Округа, на коме је донета Одлука да десет васпитача из наше установе има могућност да на терет Удружења, 16. и 17. марта, у просторијама предшколске установе "Наше дете" присуствује акредитованом семинару и остваре 16 сати стручног усавршавања ван установе.

                          Такође, за четири члана наше установе који ће од 18. до 21. априла боравити у Кладову, на Стручној конференцији Савеза удружења васпитача Србије, остварен је попуст од 50%, па као чланови удружења, износ који ће се на име котизације уплатити је 14.000,00 динара.

 

ОД ПОСМАТРАЧА ДО АКТИВНИХ УЧЕСНИКА

                  Пре два и по месеца, тачније од 06. до 09. децембра 2018. године и наша Установа је имала своје представнике на Стручној конференцији Савеза удружења васпитача Србије, одржаној на Тари.

                  Директор Јанко Б. Миловановић и васпитачице: Драгана Давидовић, Сања Поповић и Драгана Ерцеговчевић, четири дана били су активни посматрачи, а своја искуства са ове конференције васпитачима и медицинским сестрама презентовали су на васпитно - образовном већу, одржаном 11. јануара 2019. године. 

                  Од жеље до дела/реализације, на наше велико задовољство и радост, није прошло много времена. 

                  На конкурсу Савеза удружења васпитача Србије за Стручну конференцију за васпитаче, која се на тему: Средина за учење - извор грађења односа, интегрисаног учења и богаћења искуства детета, одржава у Кладову од 18. до 21. априла 2019. године, из наше Установе послата и прихваћена су три резимеа. Ипак, Програмски одбор конференције у званични Програм стручне конференције уврстио је рад: Игровна средства као подстицај за интегрисано учење. 

                  Све похвале и подршка за тим: Љубица Кнежевић, Драгана Давидовић, Драгана Ерцеговчевић, Зорица Стекић, Драгана Ђукић и тим : Лидија Симеуновић, Љиљана Берић, Гордана Ковић, чији резимеи су се нашли у најужој конкуренцији за избор у Програмску структуру конференције.

                  Посебне похвале и подршка за тим: Весна Мијатовић и Милица Танасић, који ће имати част да се нађу у кругу одабраних и представљају нашу Установу на овим сусретима. 

 

ПОСЕТА У УСТАНОВИ "Слава Ковић"

Дана 30. 01. 2019. нашу установу су посетили представници Савеза удружења васпитача Србије : председница Савеза удружења васпитача Србије госпођа Слободанка Радосављевић  , председница Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије госпођа Јадранка Спасић, председница удружења васпитача Мачванског округа Силвија Кикановић, директор ПУ "Чукарица" госпођа Биљана Гајић као и тим васпитног особља исте.

Између осталих кључних питања и искустава рада васпитача већих средина тим васпитног особља ПУ "Чукарица" из Београда нам је представио пројекат на тему "Грађење односа и богаћење искуства деце и одраслих - искуства из Шведске". Исти пројекат су представили на стручној конференцији за васпитаче на Тари у децембру 2018. године. Предочена нам је и нова концепција за васпитаче која ће се одржати у Кладову ове године, теме ће бити:

- Један дан у вртићу

- Технички параметри при писању резимеа 

Наша установа ће се ове године наћи међу учесницима свих градова Србије са пројектом којим ћемо представити нашу децу , запослене , рад у установи.

 

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА

У организацији Културно образовног центра Богатић, у Дому омладине у Богатићу одржана је изложба радова ликовног конкурса "Порука пријатељства" школице цртања и сликања "Светлост" . Ликовни конкурс за предшколску установу "Слава Ковић" и све основне школе општине Богатић расписује се сваке године обично два пута. Један је васкршњи , а за други се тематика сваки пут мења. 

По први пут на конкурсу жири је одлучио да полудневни боравак предшколске установе "Слава Ковић" са васпитачем Весном Мијатовић буде награђен како првом наградом у категорији предшколаца , тако и специјалном наградом за најкреативнији рад.

Васпитачица мешовите групе полудневног боравка , узраста деце од 2,5 до 5 година , Весна Мијатовић, конкурише у задње две године , заслужено добијајући награде.

-Стваралаштво ове деце можда на изглед није нешто посебно али има дубину. Деца што су млађа отворенија су и цртају срцем а не логиком. Не очекују награду , већ избацују емоције. Ликовни радови деце узраста од 2,5 до 5 година су пре свега израз онога како се дете осећа. Изузетно сам поносна на њих - истакла је Мијатовићева.

Другу награду у категорији предшколаца освојио је такође полудневни боравак предшколске установе "Слава Ковић" , Богатић, са васпитачем Ксенијом Иванковић.

 

Предшколска установа
"Слава Ковић" Богатић

ул. Јанка Веселиновића 3
15 350 Богатић

тел/факс: 015/ 7786-236
директор: 015/ 7786-881
е-маил: pu.slavakovic@gromnet.net

Предшколска установа